Meksykańskie jedzenie

Oj to będzie najsmaczniejszy post z naszych artykułów, tak więc lepiej zaopatrzcie się w przekąski, bo nie możecie czytać tego na głodniaka! No chociaż jakaś kawa albo szybka kanapka!
Kuchnia meksykańska jest tak pyszna i tak różnorodna, że nowych dań można kosztować codziennie nawet przez rok. Jej najważniejszym składnikiem są świeże warzywa, których w Meksyku nie brakuje. Podróżując do nowych miejsc zawsze staram się smakować lokalnych dań, a wycieczka do Meksyku będzie ku temu idealną okazją.
Oczywiście kuchnia meksykańska znana jest na całym świecie i w wielu miejscach można znaleźć meksykańskie przysmaki. Dobrze pewnie znacie takie dania jak tacos lub burrito. Jednak w wykonaniu kucharzy meksykańskich smakują zupełnie inaczej! Poznacie także wiele innych dań, już mniej popularnych jak np. huevos rancheros czyli przysmak śniadaniowy. Jedno jest pewnie, Meksykanie wiedzą jak dobrze gotować i z Meksyku nikt głodny nie wyjedzie.
Typowe meksykańskie śniadanie (el desayuno) składa się z kawy, słodkiej bułki, jajek, tortilli, fasoli lub chleba, często wzbogaconego świeżymi owocami. Obiad (la comida lub el almuerzo) spożywany jest między 14 a 16 i zazwyczaj składa się z zupy (caldo) oraz ryżu, po którym serwowane jest danie główne, takie jak mięso lub ryba w sosie z fasolą. Kolacja (la cena), spożywana w godzinach 20-22, najczęściej składa się z lekkich potraw, takich jak kanapki z dżemem czy tacos – jednego z najpopularniejszych dań, składającego się z tortilli z mąki kukurydzianej, najczęściej z mięsem wołowym, cebulą, przyprawami i pomidorami. Tacos często można kupić w małych lokalach zwanych taquerias, a w wielu miejscach tortille zastępują sztućce, co sprawia, że dania nabiera jeszcze większego charakteru.
Antojitos, meksykańskie przekąski przypominające hiszpańskie tapas, można znaleźć wszędzie. Uliczni handlarze sprzedają kolby kukurydzy, chipsy kukurydziane z sosem guacamole oraz smakowite tortas, czyli nadziewane bułki. Meksykańskie targowiska to prawdziwy skarb kulinarny, gdzie można spróbować egzotycznych owoców oraz oryginalnych rarytasów, takich jak smażone robaki agawy (gusanos), świerszcze z Oaxaca, grzyby pasożytujące na kukurydzy (huitlacoche) czy mrówcze jajeczka (escamole). To doskonała okazja do odkrywania wyjątkowego smaku Meksyku i jego bogatej kultury kulinarnej.
TACOS
Meksykański klasyk, który zna prawie każdy!. Tacos są wszędzie – w meksykańskich restauracjach poza Meksykiem i w Meksyku zarówno w eleganckich restauracjach, jak i na ulicy! Tacos znajdziecie w Meksyku w przeróżnych wersjach – z wołowiną, z wieprzowiną, rybne czy z krewetkami. Czasem również wegańskie. We wszystkich dużą robotę robią dodatki – świeże warzywa, owoce (ananas!!!) i niesamowicie aromatyczne sosy! Tylko na nie uważajcie i nie zachowujcie się jak typowy gringo: dużo ostrego sosu, a potem…..problema!
Do najbardziej znanych i naszych ulubionych należą Tacos al pastor – z marynowaną i następnie grillowaną wieprzowiną, cebulą, kolendrą i … ananasem! Jeśli zobaczycie gdzieś mięso przypominające “swojski” kebab, nie uciekajcie mówiąc, że nie będziecie przecież w Meksyku jeść kebaba!!! Wręcz przeciwnie – podejdźcie bliżej i zobaczcie jak sprytnym ruchem pokrojone jest mięso na tacos i od razu również ananas! Tacos al pastor to must try!!! Co ciekawe, początki tacos al pastor związane są z obecnością w Meksyku imigrantów z … Libanu, więc z tym kebabem to trochę prawda.
Ciekawe jest także tacos de cochinita pibil – to tacos z szarpaną wieprzowiną – mięciutką i rozpływającą się w ustach. Cochinita pibil spotkacie też jako danie, z dodatkiem ryżu: szarpane, wolno gotowane mięso, marynowana cebula, kolendra. Tradycyjnie możecie skropić je limonką lub polać pikantnym salsa verde.
BURRITO
Większą siostrą taco jest burrito. W odróżnieniu od taco, tortilla do buritto przygotowywana jest jedynie z mąki pszennej i jest znacznie większa. Takie tradycyjne wypełnienie buritto meksykańskiego to fasola, ryż i mięso. Obecnie w Meksyku i poza można znaleźć bardziej urozmaicone wersje wypełnienia buritto. Do fasoli, ryżu i mięsa dodawane są warzywa, guacamole, ser, śmietana. Popularne są też buritto z owocami morza i wegetariańskie.
QUESADILLA i QUESADILLA FRITA
Popularnością nie ustępuje tacos! Quesadilla to tortilla wypełniona serem i innymi dodatkami. Quesadilla con pollo, czyli quesadilla z kurczakiem to jedna z najbardziej popularnych opcji. To również opcja bezpieczna – dla tych, co boją się problemów żołądkowych. Do quesadilli zwykle podawane są małe miseczki z guacamole, pico de gallo (sos z posiekanych pomidorów, cebuli i kolendry) oraz śmietana. Jeśli chcecie, by było bardziej pikantnie, umoczcie swoją quesadillę w salsa verde na bazie zielonych pomidorów i papryczek!).
W Polsce raczej nie pojawia się quesadilla frita, która przypomina nieco pizza frita prosto z Neapolu.To taka serowa, smażona w głębokim tłuszczu rozpusta
GUACAMOLE
Tego dania przedstawiać nie trzeba! Gdyby zapytać o główne skojarzenia z kuchnią meksykańską, na pewno guacamole pojawiłoby się wśród nich! Niektórzy mówią, że to sos, inni, że pasta czy dip. Zostańmy po prostu przy guacamole! Baza to ugniecione (w moździerzu) awokado, limonka i sól, ale zależnie od regionu czasem w guacamole spotkacie również kawałeczki cebuli, pomidorów, papryki czy kolendry. Awokado najpierw jest rozdrabniane i potem dodaje się pozostałe składniki. Najlepsze guacamole to takie przyrządzane zaraz przed podaniem.
Zwykle podawane z kukurydzianymi chrupkami totopos (domowe nachos). Czasem podawane posypane pokruszonym serem przypominającym mozzarellę.
TOSTADAS
Na spodzie bardzo chrupiąca tortilla, a na wierzchu cała masa przeróżnych składników!
Popularne są rybne wersje oraz z ceviche, z kawałkami smażonej ośmiornicy, z krewetkami czy z tiradito z tuńczyka, czyli z plastrami marynowanego, surowego tuńczyka.
TLAYUDAS
Tego pewnie nie znacie, bo nie jest to danie popularne w meksykańskich restauracjach poza Meksykiem. Tlayuda to duża smażona tortilla posmarowana frijoles refritos (swego rodzaju płynną pastą z czarnej fasoli), smalcem, na to mięso (np. szarpane mięso z kurczaka lub wołowina), ser, śmietana, posiekana sałata, awokado i sos. Gdy nie jest złożona, wyglądem przypomina.. pizzę! Można spróbować w niektórych miejscach na Jukatanie – np. w restauracji Tinta de Pulpo w hotelu Andaz Mayakoba.
SOPES
Sopes to przekąski, które mogą nieco przypominać tostadas, ale ciasto-baza jest znacznie grubsze niż tostada czy taco. Są posmarowane pastą z czarnej fasoli, na tym ląduje mięso lub warzywa, ser, sałata, śmietana i sos. Można poprosić je w wersji wegetariańskiej, ale najbardziej popularne są sopes z kurczakiem, wołowiną lubz chorizo. Można powiedzieć, że sopes to takie małe tlayudas, tylko z innym ciastem
CEVICHE / AGUACHILE
Ceviche nie jest narodową potrawą Meksyku, ale jest tu bardzo popularne. Oryginalnie jest to peruwiański klasyk. Tradycyjne ceviche to surowa ryba marynowana w sosie z limonki / z cytrusów, z dodatkiem cebuli i chili. W Meksyku znajdziecie ceviche w stylu peruwiańskim, ale zdecydowanie częściej w meksykańskim. I tutaj pytanie co lubicie, bo Meksykanie na ceviche mają dość szalony pomysł Lubią umoczyć wszystko w tabasco i .. ketchupie.
W podobnym klimacie jak ceviche, Meksykanie przyrządzają również swoje aguachiles. Główni bohaterowie aguachile to krewetki, ogórek i cebula. Wszystko zanurzone w sosie na bazie limonki, papryczek chili i kolendry. To dobre danie na upały
GORDITAS
Gorditas to dowód, że w Meksyku czasem to samo słowo oznacza nieco inne rzeczy. Gdy wpiszecie w Google gorditas (dosłowne tłumaczenie na polski to “grubaski”), zobaczycie coś przypominające kanapki, ale nie z bułki, tylko z nadziewanej tortilli.
CHILAQUILES
Chilaquiles to meksykańska potrawa śniadaniowa. Składa się z totopos (nachos), cebuli, sosu, śmietany i np. kurczaka lub jajek sadzonych. Te z kurczakiem i sosem pomidorowym to chilaquiles rojos con pollo. Można też wziąć wersję bardziej pikantną, czyli chilaquiles verdes.
CHAPULINES
Chapulines to jadalne owady, przypominające świerszcze czy koniki polne, całkiem popularne w Meksyku. Można zajadać usmażone jako przekąskę, ale też jako dodatek do… tortilli? Chapulines smaży się z dodatkiem soku z limonki, chili, soli lub czosnku – chapulin natural i chapulines con ajo, czyli właśnie z czosnkiem.
BOTANA TURULA i INNE BOTANAS
Co to jest BOTANA? Botana to rodzaj przekąski. Z jednej strony tego słowa używa się do niektórych… przystawek? Sałatek? Z drugiej strony botana to też np. chipsy. Można przeczytać, że botana to trochę jak hiszpańskie tapas.Popularne są botanas z camarones secos, czyli z suszonymi krewetkami.
GRINGAS
Gringas przypominają quesadillę i nie wiele się od niej różnią. Gringas al pastor to ser, wieprzowina i ananas – dokładnie tak jak w tacos al pastor. Następnie wszystko jest zapiekane jak quesadilla.
Mówi się, że z narodzinami gringas wiąże się pewna historia z lat 60. czy 70. To wtedy do jednej z taquerias w Mexico City przychodziły dwie amerykańskie studentki i jako, że nie lubiły tacos z mąki kukurydzianej, prosiły o tacos al pastor zrobione z mąki pszennej. Właściciel zaczął zatem wrzucać to, co kładł na tacos, do zrobionej z mąki pszennej quesadilli z serem. Z czasem pozostali goście, widząc, co zajadają Amerykanki, też chcieli tego spróbować i zamawiali: “poproszę to, co te dwie Amerykanki”, czyli to, co te dwie “gringas”
ENCHILADAS
Można powiedzieć, że enchilladas to meksykański odpowiednik włoskiej lasagne! Zamiast płatów lasagne do przygotowania enchilladas używa się tortilli kukurydzianej. Tortillę pokrywa się sosem, wypełnia nadzieniem i zwija w rurkę jak naleśnika. Następnie rurki układa się w naczyniu żaroodpornym i pokrywa sosem oraz serem. W restauracjach meksykańskich można znaleźć kilka rodzajów sosów:
- czerwony (enchillada roja) – wykonany na bazie pomidorów i czerwonej papryki chilli
- zielony (enchilladas verdes) – na bazie zielonej papryki chilli
Enchilladas wypełniane są mięsem, rybami, warzywami. Podawane są najczęściej z ryżem lub chipsami tortilli a także śmietaną lub guacamole.
ZUPY
SOPA DE TORTILLA
Meksykanie kochają zupy, a jedną z najpopularniejszych jest sopa de tortilla nazywana też Sopa Azteca. To tradycyjna meksykańska pikantna zupa na bulionie pomidorowym z chrupiącymi kawałkami tortilli, czosnkiem, papryczkami chili, chicharrón i awokado, ale też ciągnącym serem i śmietaną. Polecamy tym, którzy przedawkują mezcal: nic tak nie stawia na nogi na drugi dzień, jak sopa azteca! Zupa Aztecka robiona jest ona na bazie pomidorów i ostrej papryki z dodatkiem smażonej tortilli, awokado i śmietany. Jest naprawdę smaczna i nada się nawet w upalne dni.
AGUACHILLE
Aquachille to bardzo, ale to bardzo orzeźwiające danie, które podawane jest głównie jako przekąska przed daniem głównym. A co zapewnia aquachille ten orzeźwiający posmak – limonka! Aguachille to krewetki podawane w sosie wykonanym z limonki, papryczki chilli, soli, cebuli i świeżego ogórka. Można jeść bez niczego lub z chipsami tortilli. Idealne danie na upalne dni!
Oczywiście nie są to wszystkie meksykańskie dania, bo kuchnia Meksyku ma sporo do zaoferowania! Do innych popularnych dań należą:
– flautas, czyli chrupiące zawijaski z tortilli, zwykle nadziewane szarpanym mięsem
– tamales – Historia tamales jest mega długa – jadano je już 5- 8 tysięcy lat temu. To takie ciasto kukurydziane z dodatkami, zawijane w liście kukurydzy lub czasem inne.
– salbutes (małe, nieco grubsze tortillas z kurczakiem, awokado i marynowaną cebulą),
– papadzules (tortille wypełnione jajkiem na twardo i polane sosem z… pestek dyni!) czy panuchos.
Słodkości
CIASTO TRES LECHES
To mocno wilgotne ciasto biszkoptowe. Jego nazwa mówi sama za siebie – Tres Leches to po hiszpańsku 3 mleka, a właśnie nimi jest nasączane ciasto. Podejrzewa się, że do popularności Tres Leches mogło przyczynić się Nestle – w latach 40. przepis na ciasto pojawiał się na opakowaniach z mlekiem skondensowanym i trafił do różnych krajów Ameryki Południowej i Środkowej. W Europie najbardziej popularne jest właśnie na Bałkanach.
CHURROS
Hiszpański klasyk, którego nie trzeba przedstawiać, który w Meksyku również jest popularny! W Hiszpanii zajadane na śniadanie najlepiej z filiżanką gorącej czekolady, która konsystencją raczej przypomina czekoladowy budyń niż czekoladę do picia
W Meksyku churros należą do najbardziej popularnych deserów. Łatwo się domyślić, że to Hiszpanie je tutaj przywieźli. Churros w Meksyku je się na różne sposoby – nadziewane czekoladą, dulce de leche czy tzw. cajeta (to również rodzaj dulce de leche). Te zwykłe, bez nadzienia, podaje się z czekoladą do picia lub po prostu z kawą.
MARQUESITA
Jest to naleśnik zwinięty tak jak taco i wypełniony różnymi słodkościami. Kupujący sam wybiera dodatki. W smaku marquesita przypomina trochę rożek lodowy. Z dodatkami smakuje wyśmienicie. Sprzedawane są one zazwyczaj w budkach na ulicy.